2013. december 14., szombat

SPARKS

Somatic Practices, Art and Creativity for Special Needs
2013 - 2015

Nemzetközi mobilitási együttműködés, Grundtvig támogatással.

A projekt hazai koordinátora a Tempus Közalapítvány.
Magyarországi projekt résztvevő: ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhaznú Egyesület.



A SPARKS projekt egy nemzetközi kutató és tapasztalatcsere program, mely az önirányított tanulás lehetőségét vizsgálja a sérüléssel élők, az ellátó szervezetek és az érintett családok körében. A kutatás középpontjában a szomatikus nevelés áll (ezen belül, kiemelten a Body-Mind Centering®~BMC®) mint az a testi tudatosítást és közösségi tudást/tanulást előtérbe helyező, innovatív megközelítés, mely oktatási módszerei révén nem csak elérhetővé teszi az egyének és közösségek tapasztalati tudását, hanem kihangsúlyozza ezek értékeit is. Ebben az értelemben a BMC® önmagában kínál egy olyan modellt, melyben a formális és informális ismeretek közötti áthatás a tradicionális terápiáktól, az idegtudomány, a fejlődés pszichológia, a klinikai kutatás területén és a testen keresztül működő különféle gyakorlati módszereken keresztül, a táncig, az előadó művészetekig és más kreatív módszerekig terjed.
A projekt részeként a következő két évben műhelyek és szakmai találkozók sora kerül megszervezésre, melyek tanulságait a szervezők összegzik, és mint információs háttér anyagok és gyakorlatok módszertani gyűjteményét, hozzáférhetővé teszik – mind az intézményes ellátás, mind a civil közösségek számára. Ezek a módszerek más szintű társadalmi kihívásokra is reagálnak, úgymint egészség megőrzés/védelem és betegség megelőzés kérdése; az életminőség és az ellátás minősége; az egyének és csoportok cselekvő képessége; integráció a képességek és a kultúrák sokféleségében; valamint esélyegyenlőség az ellátáshoz való hozzáférés terén.

A projekt öt olyan szervezet (ArtMan – Magyarország, Babyfit – Szlovákia, Embody-Move – UK, Leben Nuova – Olaszország, SOMA - Franciaország) összefogásával jött létre, melyek mindegyike komoly tapasztalatokkal rendelkezik a szomatikus módszerek (köztük a BMC®) oktatásában (úgy a szakképzés, mint a közösségi ismeretterjesztés és szolgáltatás szintjén), és kapcsolatokat ápolnak sérüléssel élő emberekkel, csoportokkal és ezek szervezeteivel, illetve ellátó intézményekkel. A partner szervezetek egy nemzetközi szakmai hálózat tagjaiként több sikeres együttműködési programban vettek már részt az elmúlt években. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése